Onderhoud

Zet tribale kunstobjecten nooit in de was. Ze dienen hun eigen patine te behouden.

Of u nu een ervaren verzamelaar bent of dat u onlangs uw eerste object heeft gekocht het is voor iedereen van belang om te weten hoe men het best kunstvoorwerpen kan verzorgen opdat ze voor de toekomst goed bewaard blijven. Er zijn veel mogelijkheden om de levensduur van kunst te verlengen. Deze omvatten de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden en het zorgvuldig nadenken over het plaatsen van de voorwerpen. Hieronder enige raadgevingen over hoe kunst het beste kan worden onderhouden.

 

Sla kunst nooit op in vochtige ruimtes.

Het mag voor de hand liggen, maar veel mensen beseffen niet hoe gevaarlijk vocht is voor kunstvoorwerpen en in het bijzonder voor be- en geschilderde objecten. Vocht wordt door kunst opgenomen, waardoor de verf kan gaan doorlopen en het geheel kan aantasten. Herhaald bloot stellen aan vochtigheid kan na verloop van tijd ook zorgen voor schimmel en dit effect is onomkeerbaar. De meest voorkomende vochtige ruimtes in huis zijn badkamers en keukens. De beste plaats om kunst te plaatsen is in goed geventileerde ruimtes met voldoende frisse lucht. Als alternatief kan een luchtontvochtiger gebruikt worden om de effecten van de eventuele waterdamp te minimaliseren.

 

Gebruik geen meubelwas op houten kunstvoorwerpen

Gebruik nooit meubelwas bij het poetsen van houten kunstobjecten. De meeste kunst heeft een tere patina of deklaag waardoor het een bepaalde uitstraling krijgt, de werking van de was kan deze teniet doen. Als het hout geen beschermlaag heeft, moet men nog voorzichtiger zijn, onbehandeld hout neemt heel snel was of vloeistof op waardoor het voorwerp een geheel andere aanblik krijgt. De beste manier om houten objecten schoon te maken is het regelmatig, twee à drie keer per week, afstoffen. Dit zorgt er voor dat er zich geen laag stof of vuil gaat vastzetten waardoor in de toekomst grotere problemen worden voorkomen. Nooit mogen vloeistoffen of schoonmaakmiddelen in contact komen met hout. Als u ooit een oud houten object heeft waarvan u denkt dat het gereinigd moet worden om de oorspronkelijke uitstraling terug te krijgen doet u er het beste aan om een deskundige te raadplegen.

Houd houten voorwerpen altijd uit direct zonlicht

Een van de meest schadelijke zaken waaraan kunst kan worden bloot gesteld is direct zonlicht of het langdurig verlichten door middel van lampen en spots. Na verloop van tijd zal het (zon-) licht het object laten verbleken en doen barsten, zaken die onomkeerbaar zijn. Ultraviolet licht is het schadelijkst voor schilderwerk en zorgt er voor dat de kleur zeer snel vervaagt en tast het ook de kracht van het pigment zelf aan. De beste manier om schadelijke effecten van licht te voorkomen, is het in de gaten houden en controleren van de lichtniveaus in de kamer. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is het installeren van *zonneblinden. Deze hoeft in het geheel niet lelijk te zijn en bovendien kan er dan gekozen worden om deze geheel of gedeeltelijk te sluiten, afhankelijk van het momenten het lichtniveau buiten.

 

Wees voorzichtig met het opslaan van kunstvoorwerpen

Als u mocht besluiten om kunstvoorwerpen op te slaan, denk dan goed na over de gang van zaken. Sla uw kunst nooit op in een souterrain, kelder of zolder, omdat deze plekken vaak erg vochtig kunnen zijn en onderhevig kunnen zijn aan grote temperatuurschommelingen. Opslagruimtes buiten als schuurtjes en dergelijke zijn ook helemaal verkeerd, niet alleen vanwege de vochtigheid maar ook vanwege de mogelijke dreiging van ongedierte.

Het beste is om voorwerpen op te bergen in het eigen huis in een niet gebruikte kamer of kast. Wikkel de objecten in een zachte gladde deken en zet alles altijd rechtop. Als er meerdere voorwerpen moeten worden opgeborgen, verpak ze dan apart en gebruik daarvoor zuurvrij papier of karton.

Door deze adviezen op te volgen draagt u er aan bij dat uw kunstvoorwerpen vele jaren in goede staat blijven verkeren. Mocht het nodig zijn en u verplaatst uw objecten, u past uw schoonmaak werkzaamheden aan en u plaatst zonnewering dan blijven uw kunstvoorwerpen voor de komende generaties in optimale staat.