GESCHIEDENIS

Anton van der Gulik – Tribal Art

Op zeventienjarige leeftijd ging ik voor het eerst naar een veiling en werd overweldigd door alles wat er viel te zien, en te koop was. Het veilinghuis met zijn brede scala aan kunst en toegepaste kunst kreeg vervolgens een belangrijke plaats in mijn leven. Na een drietal banen waarin boeken, designmeubelen en film centraal stonden maakte ik mijn entree in de kunst- en antiekwereld om vervolgens toch te gaan studeren.

Toen de studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam na verloop van tijd toch niet bij mij bleek te passen, besloot ik om zelfstandig als antiquair verder te gaan en opende ik voorzichtig mijn eerste zaak in de Weteringstraat in Amsterdam. Al snel bleek dat het antiquair zijn wel bij mij paste en legde ik mij toe op de ‘kunsten van het vuur’: glas, porselein en aardewerk, met name op dit type objecten uit Azië.

Maar er was ook ruimte voor andere zaken, zoals het taxeren en makelen als door de rechtbank beëdigd makelaar/taxateur, het mede oprichten van het Spiegelkwartier, het zeven jaar durende voorzitterschap van de Kunst- en Antiekbeurs Breda en het opzetten ruim twintig jaar geleden van het kunst-, antiek- en designtijdschrift ORIGINE. Via een zaak in de Kerkstraat en vervolgens in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam werd er verhuisd naar Haarlem.

In Haarlem was er ruimte voor nieuwe initiatieven zoals de verkoop van meubelen, maar ook werden er jarenlang thematische kunst- en antiekbeurzen onder de noemer De Dagen georganiseerd, waaronder als eerste in Nederland: De Etnografica Dagen. Waarom als eerste een beurs op het gebied van etnografica? Heel simpel: ruim dertig jaar geleden kocht ik in privé mijn eerste Afrikaanse masker. Dit masker, aangeschaft op basis van een al jarenlang sluimerende interesse voor kunst en toegepaste kunst uit Afrika en Oceanië, zou de aanzet zijn voor een sindsdien grote liefde voor objecten uit deze werelddelen. Een liefde die zelfs zo ver is gegaan dat er al vrij lang nauwelijks of geen aandacht meer is voor objecten uit Europa en Azië waarmee de eerste schreden op het kunst- en toegepaste kunst pad werden gezet. 

Ik voel me thuis in de tribale kunst.